MIDDELALDER PANDEKAGER MED FYLD

Dej:
400g mel
30g gær
2 1/2 dl mælk
1/2 tsk salt
1 spsk honning eller sukker

Fyld:
200g valnødde-/hasselnøddekerner
3-4 syrlige æbler
1-2 tsk kanel
1-2 tsk ingefær

Dej: gæren opløses i den lune mælk og æltes med de øvrige ingredienser.
Dejen hviler i 1 time og udrulles til 8 pandekager.
Fyld: nødderne hakkes og blandes med groft revne æbler og sukker.
Smages til med kanel og ingefær.
Fyldet placeres på den ene halvdel af pandekagen, der foldes,
og kanten trykkes sammen med en gaffel.
Bages på en pande med rigeligt fedtstof ca 4 min på hver side,
til de har fået nok uden at branke. Serveres varme.



GAMMELDAGS HONNINGKAGER

Ingredienser
450 gr. honning
225 gr. mørk farin
110 gr. margarine
1 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
1 tsk. ingefær
1½ tsk. natron
725 gr. mel

Pynt:
150 gr. flormelis
1 æggehvide
1 citron
mandler


Bland honning, farin og fedtstof og varm det langsomt op.
Når massen er kommet i kog, tages den af varmen og stilles til afkøling.
Bland imens kanel, allehånde, ingefær og natron godt med melet

og rør denne blanding lidt ad gangen i den lunkne honningmasse.
Ælt det hele godt sammen og stil det til afkøling på et køligt sted.
Rul dejen ud i ca. 1 c. tykke plader.
Stik eller skær de ønskede figure ud.
Bag figurene ved 190 grader i ca. 20-25 minutter.
Når figurene er kolde, pyntes de med glasur og smuttede mandler,

som sættes fast med lidt glasur.
ØLKAGE
1 flaske mørkt hvidtøl
500 g hvedemel
500 g brun farin
2 tsk natron
2 tsk kanel
2 tsk stødte nelliker

Forvarm ovnen til 175 grader.
Bland alle ingredienserne sammen og
pisk til dejen er godt blandet.
Kom dejen i en eller flere smurte forme
og bag i den forvarmede ovn i 1 time.

Server evt med frugter til.
HAVRE MUFFINS
100 g smør
50 g sukker
100 g havregryn
1æg
1 1/2 dl mælk
200 g mel
2 tsk bagepulver


Rør smør og sukker hvidt og tilsæt havre gryn.
Rør ægget i.
Bland mel med bagepulver og rør det i dejen
sammen med mælken.
Fordel dejen i 20-25 muffin forme.
Bag kagerne ved 220 grader i ca 15 min.